Är det säkert att investera i onoterade bolag?
Att investera i onoterade bolag kommer med vissa risker. De informationskrav som finns för de bolag som är börsnoterade, saknas för dessa onoterade bolag. Det finns alltså inte samma skyldighet för de att rapportera sin ekonomiska utveckling, vilket kan vara en risk i sig.
När ett bolag är börsnoterat så är det också deras skyldighet att information som påverkar dess aktievärde, når ut till så många som möjligt samtidigt. En annan risk är att det kan vara svårt att sälja sina aktier i ett onoterat bolag.
Accumeo gör det enkelt
Vi på Accumeo har som mål att brygga gapet mellan dig som är ute efter nya investeringsmöjligheter, och bolag som behöver kapital men som inte kan, eller vill bli börsnoterade riktigt än. Vi gör det så enkelt som möjligt för dig att ta del av ett bolags tillväxtresa genom equity crowdfunding.
Varför borde jag investera i onoterade bolag?
Trots att det tillkommer vissa risker med att investera i onoterade bolag så kan vinsterna bli enorma. Det finns exempelvis en chans att du investerar tidigt i nästa Google eller Facebook.
En chans att investera tidigt
När du investerar tidigt i ett bolag genom gräsrotsfinansiering så kan det leda till stora vinster om bolaget växer och blir framgångsrikt. Genom Accumeo så är det enklare än någonsin att investera i onoterade aktier. Detta tack vare vårt mål att sammanföra entreprenörer som behöver mer kapital med investerare som dig själv.
Hur värderas onoterade aktier?
När man fastställer ett värde för ett bolag som inte är börsnoterat så görs en bedömning av andra liknande bolag eller baserat på bolagets kassaflöde. Det är dock inte alltid det går att använda sig av bägge metoder. Om det exempelvis inte går att fastställa en prognos för framtida kassaflöde, så drar man oftast en jämförelse till andra liknande bolag.
Vinster, affärer & tidigare bolag
För att komma fram till ett värde på bolaget, och därmed dess aktier så ser man över kassaflöde och vinster. I de fall där det av någon anledning inte går att förlita sig på denna metod så ser man hur andra, liknande bolag har värderats.
Det kan vara så enkelt som att jämföra med ett annat liknande bolags onoterade aktiepris. Man kan även kika på övriga finanser inom bolaget eller andra bolag av samma grundare. Om grundaren exempelvis har flera framgångsrika startups bakom sig så kommer det säkerligen att påverka priset för aktierna.
Exakt vilken metod som används skiljer sig från bolag till bolag. Det finns alltså ingen regel eller person som bestämmer hur det går till. Man använder sig helt enkelt av den metod som man kan förlita sig mest på för just det bolaget.
Sammanfattning
Innehav av onoterade aktier och värdepapper kan vara en riktigt bra investering. Genom att man investerar innan ett bolag börsnoteras så finns möjligheten att vara med från ett tidigt stadium. Detta har möjligheten att leda till stora vinster i framtiden om bolaget växer och blir framgångsrikt.
Köp av onoterade aktier kan även komma till ett lägre pris än en aktie på börsen. Detta då priset för en onoterad aktie fastställs på andra sätt än på börsen. För dig som är sugen på att handla aktier hos ett ungt företag så är onoterade aktier en utmärkt möjlighet.
Vanliga frågor om onoterade aktier
Vad är bra att tänka på innan du investerar onoterat?
Om du investerar på egen hand så finns det en hel del du behöver hålla koll på. Allt från bolagets vinster och marginaler till hur de genomför affärer.
Trots att du fortfarande behöver vara kunnig när du använder dig av Accumeo, så gör vi det enklare för dig att hitta bolag att investera i. Genom att brygga gapet mellan bolagsägare och investerare, så hoppas vi kunna göra gräsrotsfinansiering åtkomligt för flera.
Behöver du betala skatt för onoterade aktier?
Om bolaget är onoterat så ska man i dagsläget betala 25% i skatt på kapitalvinster. Detta gäller dock endast så länge som aktien är onoterad. Så snart som bolaget blir börsnoterat så ändras detta till samma regler och bestämmelser som gäller för börsnoterade aktier.
Kan man sälja sina onoterade aktier?
Många bolag väljer att ha vissa bestämmelser kring när och hur man får sälja sina onoterade aktier. Även om du skulle vilja sälja dina aktier i ett onoterat bolag så är det inte säkert att det kommer att finnas köpare vid det tillfället.
Då handeln inte äger rum på någon handelsplattform så sker processen manuellt. Du behöver då själv hitta en köpare av aktien för att kunna sälja den.
HÄR kan du se några av de aktier som erbjuds på plattformen.